Ce este sistemul circulator si cum functioneaza acesta?
Sistemul circulator este alcatuit din inima si din totalitatea vaselor de sange din corp (artere, vene si vase capilare). Vasele de sange impreuna cu inima asigura un flux continuu de sange in organism.
Arterele sunt vase subtiri, musculare, care transporta sangele oxigenat catre fiecare parte a corpului. Aorta este cea mai mare artera a corpului. Aortele pornesc de la inima si urca spre piept (aorta ascendenta) si in jos catre stomac (aorta descendenta). Aorta se ramnifica in artere, care apoi se ramifica in artere mai mici (arteriole) pe masura ce se indeparteaza de inima.
Venele conduc sangele neoxigenat la inima. Exista vene mai mici numite venile care devin mai mari pe masura ce se apropie de inima. Doua vene centrale duc sangele la inima. Vena cava superioara transporta sangele din partea superioara a corpului (cap si brate) catre inima. Vena cava inferioara transporta sangele din partea inferioara a corpului (stomac, pelvis si picioare) catre inima. Venele de la picioare au valve pentru a impiedica sangele sa curga inapoi.
Vasele capilare au pereti subtiri care permit oxigenului, dioxidului de carbon, nutrientilor dar si produselor de metabolism sa fie interschimbate de catre sange si celule.
Ventriculul drept trimite sangele cu continut scazut de oxigen catre plamani. Celulele sanguine capteaza oxigenul din plamani. Venele pulmonare transporta sangele oxigenat de la plamani catre atriul stang al inimii. Atriul stang trimite sangele oxigenat in ventriculul stang. Aceasta parte musculara a inimii pompeaza sangele in corp prin artere. Venele transporta sangele sarac in oxigen si dioxidul de carbon inapoi la inima, care trimite sangele la plamani. Plamanii elimina dioxidul de carbon prin expiratie.
Ce inseamna o circulatie deficitara?
Circulatia poate deveni deficitara atunci cand anumiti factori interfera cu circulatia sangelui sau cand sanatatea vaselor de sange si/sau a inimii sunt afectate. Atunci cand circulatia sangelui este afectata apar diferite semne si simptome.
Care pot fi cauzele unei circulatii periferice deficitare?
Cele mai frecvente cauze ale unei circulatii deficitare sunt:
Varsta
Persoanele in varsta pot suferi de probleme circulatorii fie datorita sedentarismului, fie datorita afectarii vasculare sau datorita afectarii baroreceptorilor odata cu inaintarea in varsta. Baroreceptorii sunt un tip de mecanoreceptori care permit transmiterea de informatii corelate cu tensiunea arteriala la nivelul sistemului nervos autonom.
Ateroscleroza
Ateroscleroza este o cauza importanta a afectarii circulatiei periferice. Ateroscleroza apare atunci cand vasele de sange se ingusteaza si se rigidizeaza. Acest lucru se intampla din cauza depunerii lipidelor pe partea inferioara a peretelui vascular si formarii placii de aterom in interiorul vaselor de sange. Netratata, ateroscleroza poate conduce la boala arteriala periferica.
Tromboza venoasa profunda
Tromboza venoasa profunda este provocata de un cheag de sange care se formeaza intr-o vena, cel mai frecvent in partea inferioara a piciorului sau a coapsei. Daca cheagul se desprinde, poate provoca blocaje circulatorii ce pot pune viata in pericol.
Fumatul
Fumatul este un factor favorizant pentru ateroscleroza si astfel poate predispune la aparitia problemelor circulatorii.
Boala arterala periferica
Boala arteriala periferica este un tip de boala vasculara. Boala arteriala periferica este o afectiune circulatorie care provoaca o ingustare a arterelor. Poate duce la o circulatie deficitara la nivelul extremitatilor, de obicei a picioarelor. Boala arteriala periferica este mai frecventa la adultii peste 50 de ani, dar poate afecta si persoanele mai tinere. Riscul de a dezvolta boala arteriala periferica este de patru ori mai mare la fumatori decat la nefumatori.
Varice
Varicele sunt vene inflamate care apar de obicei la nivelul picioarelor. Varicele se pot dezvolta atunci cand exista o presiune suplimentara asupra vaselor de sange din extremitatile inferioare sau din cauza anumitor leziuni ale vaselor de sange.
Factorii care cresc riscul de aparitie a venelor varicoase includ: varsta mai inaintata, sexul feminin, sarcina, obezitatea, statul in picioare mult timp, constipatie, tumori, istoric de tromboza venoasa profunda, fumat, factori genetici.
Diabet
Nivelul ridicat de glucoza din sange poate provoca leziuni ale nervilor si ale vaselor de sange, afectand circulatia in intregul corp, inclusiv in brate, picioare, maini si picioare.
Semnele de alarma includ: picioare sau maini reci sau amortite, pielea crapata sau uscata a picioarelor, unghii fragile, pierderea parului corporal de pe brate sau de pe picioare, unghii albastre sau in nuanta de albastru pal pe piele, care poate fi mai greu de observat pe pielea mai inchisa, vindecarea lenta a ranilor, deoarece sangele este incapabil sa furnizeze substante nutritive zonei, durere sau crampe.
Oricine observa aceste semne ar trebui sa consulte un medic.
Obezitatea
Obezitatea reprezinta un factor de risc pentru aparitia problemelor circulatorii.
Obezitatea creste riscul de:
- vene varicoase din cauza presiunii asupra abdomenului si a corpului inferior
- ateroscleroza
- inflamatie generalizata
- diverse aspecte ale sindromului metabolic, inclusiv boli de inima si rinichi
- diabet, care poate duce la leziuni ale nervilor si ale venelor
Boala Raynaud
Boala Raynaud este o problema care determina scaderea fluxului sangvin in degete. In unele cazuri, provoaca, de asemenea, un flux de sange mai mic catre urechi, degetele de la picioare, mameloane, genunchi sau nas. Acest lucru se intampla din cauza spasmelor vaselor de sange din acele zone. Spasmele apar ca raspuns la frig, stres sau pe fond emotional.
Care sunt simptomele unei circulatii periferice deficitare?
Unele dintre primele simptome care pot fi observate sunt mainile si picioarele reci.
Alte simptome ar putea fi:
- varice sau vene ,,in panza de paianjen"
- senzatie de picioare grele
- decolorarea pielii
- picioare umflate
- ulcere
- durere sau disconfort pelvin
- picioare nelinistite
- amorteala si furnicaturi
- dureri de picioare
- lipsa cresterii parului pe picioare
- unghiile de la picioare ce cresc foarte incet sau inceteaza sa creasca
Cum poate fi stabilit diagnosticul de circulatie deficitara?
Circulatia deficitara poate fi un simptom al numeroaselor afectiuni, de aceea medicul poate efectua mai multe teste pentru a identifica factorul declansator:
- poate efectua un examen fizic
- poate intreba despre simptomele prezente
- poate intreba despre orice alte conditii de sanatate
- poate intreba despre istoricul personal sau familial de probleme circulatorii sau cardiovasculare
Mai pot fi recomandate:
- Ecografia Doppler
- Testul indicelui glezne-brahial
- Angiografie
- Tomografie computerizata
- Test de stres
- Analize de sange
- Testarea anticorpilor pentru a detecta afectiuni inflamatorii, cum ar fi boala Raynaud
- Hemoleucograma, glicemie, functia renala si colesterolul
- teste de sange pentru identificarea nivelurilor crescute de dimer D
- monitorizarea tensiunii arteriale
Care este tratamentul pentru circulatia periferica deficitara?
Metode, tratamente si remedii la domiciliu pentru o circulatie deficitara
Cea mai buna modalitate de a imbunatati circulatia periferica este tratarea oricaror afectiuni ce pot constitui o cauza a circulatiei periferice deficitare. Daca medicii nu pot identifica o cauza, totusi, mai multe strategii de autoingrijire la domiciliu pot ajuta.
Efectuarea de exercitii fizice
Un studiu din 2020 a descoperit ca exercitiile simple precum intinderile simple ale picioarelor pot ajuta la imbunatatirea functiei vasculare dupa 12 saptamani.
Masajul
Masarea membrelor poate stimula circulatia periferica.
Tehnici de relaxare
Exercitiile de respiratie, meditatia, yoga si tai chi pot ajuta la gestionarea stresului si pot avea effect benefic asupra circulatiei. Stresul declanseaza productia anumitor hormoni de stress precum cortizol si adrenalina. Acesti hormoni maresc ritmul cardiac si tensiunea arteriala si, de asemenea, provoaca ingustarea vaselor de sange.
Evitarea cofeinei, nicotinei si alcoolului
Cofeina si alcoolul pot provoca vasoconstrictie si in timp pot afecta circulatia periferica.
Utilizarea de sosete si dresuri compresive
Sosetele compresive aplica presiune pe picioare, fortand sangele sa se deplaseze inapoi spre inima. Purtarea ciorapilor compresivi poate reduce edemul picioarelor si poate preveni formarea cheagurilor de sange.
Pastrarea unei temperaturi adecvate a mediului ambiental
Daca problemele circulatorii se agraveaza in conditii de frig, este recomandat sa se mentina o temperature ambientala confortabila.
Renuntatul la fumat
Fumatul dauneaza circulatiei fiind un factor favorizant al aterosclerozei. Pe masura ce arterele se rigidieaza din cauza placii de aterom, circulatia sangelui este ingreunata.
Adoptarea unei diete sanatoase
O dieta sanatoasa, bogata in fructi si legume, este, de asemenea, importanta pentru a imbunatati circulatia sangvina si sanatatea generala.
Mentinerea unei pozitii ridicate a picioarelor
Ridicarea picioarelor deasupra inimii timp de cel putin 20 de minute pe zi poate imbunatati circulatia sangelui la nivelul membrelor inferioare si poate reduce edemul picioarelor.
Gestionarea corecta a tensiunii arteriale
Tensiunea arteriala crescuta poate afecta inima si arterele in timp.
Consultatarea unui chirurg vascular
In cazul in care exista semnale de alarma in cee ace priveste circulatia periferica se recomanda consultul imediat al unui chirurg vascular.
Medicamente ce pot fi recomandate pentru tratamentul unei circulatii deficitare
Statinele fac parte din grupa medicamentelor hipolipemiante. Acestea inhiba sinteza colesterolului reducand concentratia colesterolului circulant. In felul acesta pot impiedica formarea placii de aterom sau evolutia aterosclerozei.
Medicamentele antiplachetare, cum ar fi aspirina, previn formarea cheagurilor de sange.
Anticoagulantele orale pot, de asemenea, preveni formarea cheagurilor de sange.
Tromboliticele ajuta la dizolvarea cheagurilor de sange.
Antihipertensivele scad tensiunea arteriala, reduc presiunea asupra peretilor arteriali si astfel pot sa scada riscul de aparitia al problemelor circulatorii.
Interventii chirurgicale pentru tratamentul problemelor circulatorii periferice
Uneori, o dieta si un program de exercitii fizice sunt insuficiente pentru a trata circulatia deficitara. In aceste cazuri, un chirurg vascular poate recomanda o procedura de angioplastie, in care chirurgul introduce un cateter pentru a largi artera si a creste fluxul sanguin. Poate fi recomandata si operatia de bypass. In aceasta procedura, chirurgul vascular va redirectiona sangele prin vene sau grefe sintetice pentru a imbunatati circulatia.
Desi fiecare interventie chirurgicala are riscuri, beneficiile tratamentului cu circulatie deficitara tind sa depaseasca efectele pe termen lung ale problemelor circulatorii netratate.
Bibliografie:
Poor Blood Circulation in Legs, Center for Vascular Medicine
What to know about poor circulation, Medical News Today
Symptoms and Causes of Poor Circulation in the Arms and Legs, Healthline official website
Poor Circulation, Cleveland Clinic official website
Armstrong M, Kerndt CC, Moore RA. Physiology, Baroreceptors. [Updated 2023 Mar 6]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan
How to improve poor circulation in the feet, Medical News Today official website
7 ways to improve circulation, Peripheral Vascular Association
Visiting a Vascular Specialist for Poor Circulation Treatment, Vascular and Interventional Specialists of Orange County official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona